onsdag 13. oktober 2010

Modernisme og nyromantikk

1. Særtrekk ved modernismen som litterær sjanger er at den legger mye vekt på vår evne til å skape og utrette og endre våre egne omgivelser(miljø). Vitenskapen fikk en større betydning, og en ny "tidsalder" slår inn. Man skal tenke nytt, legge fortiden bak seg.

2. Knut Hamsun.
  • Bakgrunnen for at forfattere og kunstnere bryter med tradisjonell form er at de ville fokusere på noe nytt og spennende, de ville skape noe nytt. Det var viktig å få frem opplevelser og følelser som tidligere var "ukjente".
  • Knut Hamsun ble født 4 august, 1859. Han var en norsk forfatter som regnes som en av de mest innflytelsesrike forfattere i det 20. århundre, samt at mange mener han innførte den moderne romanen. En av Hamsuns mest kjente romaner er "sult". Knut Hamsun ble tildelt Nobels litteraturpris i 1920.
  • Bakgrunnen for at vi kaller Hamsun for nyromantikker, er fordi legger mye vekt på følelser og natur, noe som er viktig i nyromantikken. Han skildrer spesielt naturen, den ville vakre naturen som er så storslagen.
  • Romanen "Sult" handler om en strevende forfatter som lever i hovedstaden. Noen modernistiske trekk ved denne romanen er at den har mange dystre miljøskildringer. Selv om ting noen ganger ikke går like bra for den strevende og sultende forfatteren, går det alltid bra til slutt.

Ingen kommentarer: